Overzicht, Print versie

Rare Tekens

Rita Bylsma

2012w36 Vr

Het kan zijn dat je rare tekens in webdocumenten ziet. Je browser gebruikt dan een andere character encoding dan de maker van het document.

Op deze website kan een probleem ontstaan met de e met puntjes erop of de e met een streepje erop: namelijk de ë en de é. Eventueel ook met andere letters met puntjes of streepjes, maar die komen in het Nederlands niet zo vaak voor, bijvoorbeeld die i met puntjes: ï.

Op deze website is als character encoding het moderne UTF-8 (unicode, universal) gebruikt. Dat staat ook als mededeling aan je browser aangegeven in het document (niet te zien voor de gebruiker).

Als je sommige letters toch verkeerd ziet, heeft jouw browser blijkbaar niets met die aanwijzing gedaan.

 • Constante encoding

  Misschien heb jij jouw character encoding constant gezet (latin1 waarschijnlijk, oftewel iso-8859-1). Dan kan je die beter op automatische detectie zetten.

 • Niet ge-installeerde encoding

  Het kan zijn dat je de UTF-8 character encoding niet op jouw computer hebt ge-installeerd. (Hier moeten eigenlijk puntjes op de i, dus geïnstalleerd.)

 • Niet mogelijke encoding

  Misschien heb je de juiste encoding niet genoemd in de lijst van encodings die als mogelijke encoding in aanmerking komen bij de automatische detectie.

 • Niet werkende volgorde van mogelijke encodings

  Omdat latin1 (iso-8859-1) en latin15 (iso-8859-15) voor de gewone letters gelijk zijn aan UTF-8, kan het zijn dat de automatische detectie de verkeerde pakt. Het zou kunnen helpen de volgorde te veranderen.

 • Verkeerde automatische detectie

  Het kan ook zijn dat jouw browser meer op zijn eigen automatische detectie vertrouwt dan op aanwijzingen in het document en de automatische detectie toch fout doet.


 • webadres is pdtrg39.home.xs4all.nl/rareTekens.html
  Overzicht, Print versie