Overzicht

Solidariteit uit eigenbelang

Rita Bylsma

2012w36 Zo

Solidair zijn betekent voor elkaar opkomen en samenwerken. En dat is in je eigen belang, want dan komen anderen ook voor jou op, helpen jou en dragen bij aan wat ook voor jou goed is.

Sommige mensen denken of beweren dat solidariteit betekent dat je alle zielige mensen altijd moet helpen tot je erbij neervalt. Dat is onzin: aanstellers zijn profiteurs en dus zelf niet solidair, daar moeten solidaire mensen juist niets van hebben. En aan te veel mensen helpen heb je zelf ook niets. Er hebben maar heel weinig mensen geleefd die dat hebben gedáan. Zulke mensen sterven namelijk vanzelf uit. Maar er zijn wel mensen die aan elitaire liefdadigheid doen: ze geven aan zielepoten om het gevoel te hebben dat ze Gevers zijn, een soort goden die zelf geen gevaar lopen. En ze praten erover alsóf ze oneindig te geven hebben. Daar moeten solidaire mensen ook niets van hebben.

Het woord `solidariteit' komt van het Latijnse 'solidus', dat `vast', `stevig', `geheel' of 'volledig' betekent. Mensen die solidair zijn met elkaar vormen op één of andere manier een geheel door voor elkaar op te komen en samen te werken:

 • Pestkoppen

  Als jouw kinderen op school door een klein aantal pestkoppen worden gepest, kun je samen met andere ouders zorgen dat die pestkoppen aangepakt worden, in plaats van dat jullie je allemaal door de school laten zeggen dat jullie kinderen de enige zijn en beter voor zichzelf moeten leren opkomen.

 • Veiligheid

  Als een bedrijf in de buurt gevaarlijke explosieven onveilig opslaat, kun je daar als buurt samen tegen protesteren, in plaats van je allemaal apart te laten afschepen.

 • Ouderdom

  Je kunt opkomen voor ouderen in de verwachting dat als jij oud bent anderen voor jou opkomen.

 • Ziektekostenverzekering

  Je kunt als man bijdragen aan de ziektekostenverzekering voor zwangerschap en bevalling, omdat je zelf kinderen wilt en verwacht een vrouw te vinden die ze voor je zal baren.

 • Ziekte en handicap

  Je kunt opkomen voor mensen die buiten hun schuld ziek of gehandicapt zijn geworden, omdat je zelf ook ziek of gehandicapt kunt worden. Bijvoorbeeld door toeval, milieuvervuiling of een onveilige werkplek. Dit betekent niet dat je vanzelfsprekend ook opkomt voor mensen die met onveilig vuurwerk hun hand eraf geknald hebben. En ook niet dat je vanzelfsprekend ook opkomt voor mensen die gehandicapt geboren zijn. Dat is een aparte kwestie.

 • Werkloosheid

  Je kunt opkomen voor mensen die buiten hun schuld werkeloos zijn geworden, omdat je zelf ook je baan kunt verliezen.

 • Mensen die uit solidariteit voor anderen opkomen, verwachten diezelfde houding ook terug. Het gaat om `voor elkaar'. Klaplopers worden natuurlijk niet gewaardeerd, want die zijn niet solidair met jou, het zijn profiteurs.

  Wel is het zo dat solidaire mensen liever een aantal klaplopers helpen dan aantal goedwillende mensen niet helpen. Soms is het immers moeilijk erachter te komen of iemand ten onrechte om hulp vraagt of niet. Je kunt daar op 4 manieren mee omgaan:

 • Onaardig streng
  Je maakt de regels om hulp te krijgen zo streng dat behalve de klaplopers ook goedwillende mensen geen hulp krijgen.
 • Heel duur precies
  Je zoekt het allemaal heel precies uit. Dat uitzoeken zelf kost dan veel geld.
 • Aardig streng
  Je maakt de regels streng genoeg om de meeste klaplopers te ontdekken en geen hulp te geven, maar waar het te duur wordt om het uit te zoeken accepteer je dat sommige klaplopers door de mazen glippen.
 • Goed gek
  Je geeft iedereen hulp die daarom vraagt, hoe duur en/of moeizaam dat ook voor je wordt.
 • Solidaire mensen zijn wel goed maar niet gek en zijn dus `aardig streng'.


  webadres is pdtrg39.home.xs4all.nl/solidariteit.html
  Overzicht